You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Підготовка кормів до згодовування

Щоб одержати при відго­дівлі підсвинка більше приросту живої ваги з найменшою витратою кормів, потрібно правильно організувати його годівлю.

При цьому важливо не лише дати підсвинкові достатню кількість кормів, але щоб ці корми поїдалися твариною охоче, з апетитом. З цією метою всі корми згодовують свиням відповідно підготовленими, що по­ліпшує смакові якості, а в окремих випадках і їх поживність.

Відгодівля. Коли підсвинок досягне живої ваги 50—60 кілогра­мів, приступають до його відгодівлі. На цей час у господарстві будуть уже різноманітні овочеві відходи і картопля, яка має бути основним кормом у раціоні.

Тривалість відгодівлі визначається в кожному окремому гос­подарстві рядом обставин, проте для одержання доброї, жирної тушки вона повинна тривати не менше 3 місяців.

Ціле зерно свині пережовують погано, внаслідок чого значна кількість його видаляється з калом неперетравленою. Тому всі зернові корми згодовують свиням розмеленими у вигляді дерті дрібного помелу.

Для підтримання апетиту у свиней, особливо наприкінці від­годівлі, частину добової даванки концентрованих кормів осоло­джують. При цьому частина крохмалю кормів перетворюється на цукор, корм стає солодкуватим і свині його поїдають дуже охоче.

Осолоджують звичайно корми, багаті на крохмаль — дерть вівсяну, ячну і кукурудзяну, висівки. Дерть зернових бобових і макуху додають до вже осолоджених кормів.

Осолоджують корм у ящику або діжці, куди насипають при­готовлену для чергової годівлі порцію концентрованих кормів і додають гарячої води (температурою 85—90 градусів) з розрахунку на 1 кілограм корму 2—2,5 літра води. Корм швидко перемішують 3  водою, а потім ящик або діжку закривають і залишають на З—4  години. Згодовують цей корм у суміші з іншими кормами.

Для годівлі поросят, а також для здобрювання кормів, які зго­довують відгодовуваним підсвинкам, приготовляють вівсяне мо­локо.

При цьому вівсяне борошно тонкого помелу заливають теп-: лою (35—40 градусів) водою з розрахунку на 3 кілограми борошна відро (12 літрів) води. Суміш витримують 3—4 години і потім ПРОЦІДЖУЮТЬ   КрІЗЬ решеТО. РІДИНУ ЗГОДОВУЮТЬ ПОрОСЯТаМ у ЧИСТОму вигляді або в суміші з іншими кормами.

Картоплю, як правило, згодовують вареною. Перед варінням її добре миють. Охолоджену і розім’яту картоплю згодовують у су­міші з іншими кормами. Воду, де варилася картопля, давати сви-і ням не можна, бо вона їм шкодить.

Буряки, моркву, гарбузи і кабачки згодовують сирими, мілко подрібненими окремо або в суміші з іншими   кормами.  Коли ції корми згодовують у великій кількості, то частину добової даванки їх згодовують вареними. Водою, в якій варилися ці корми, запарю ють грубі корми (січку сіна, полову).

Сіно згодовують у вигляді дрібної січки або борошна. Передзгодовуванням січку, а також сінну потерть або полову запарюють ‘ гарячою водою протягом 2—3 годин і потім згодовують у суміші з іншими кормами.

Leave a Reply