You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Годівля дійної корови та догляд за нею

В одержанні високих удоїв молока вирішальне значення має достатня годівля корови. При складанні раціону для дійної корови слід брати до уваги її живу вагу, добовий удій та жирність молока.

У зимовий період раціон для корови складають, головно, з грубих (сіно, солома) та соковитих кормів, а влітку —із зелених. Концентровані корми (різна дерть, висівки, макуха) згодовують як узимку, так і в літній період, залежно від добового удою.

Коровам з добовим удоєм понад 10 кілограмів рекомендують згодовувати на кожний кілограм молока по 100—200 грамів концентрованих кор­мів. Примірні добові раціони для дійних корів такі:
До раціону слід додавати ЗО—50 грамів кухонної солі і стіль­ки ж крейди.

Годують корів три рази на добу, приблизно в такі години: о 5—6 годині ранку, о 1—2 годині дня та о 7—8 годині вечора.

Для кращого поїдання грубостеблисте сіно та озиму, а також грубу яру солому подрібнюють, запарюють і здобрюють соковитими або концентрованими кормами. Картоплю згодовують сирою, але чистою і без паростків, кормові буряки —теж сирими, подрібне­ними, а можна і цілими.

Напувають корову тричі на добу чистою, свіжою, нехолодною водою досхочу.

На зимовий період для корови з річним удоєм близько 3 тисяч кілограмів молока потрібно мати: сіна 8—12, соломи 10—12, со­ковитих кормів 50—60 і концентрованих кормів 4—6 центнерів.

Дійну корову тримають в сухому, без протягів, приміщенні. Біля нього бажано мати вигульний дворик, де слід тримати її про­тягом дня. Вночі, а також удень під час дощу, морозів, хуртовини корову тримають у приміщенні. Чистять корову щіткою і солом’я­ним віхтем, не в приміщенні, а надворі.

Tags:

Leave a Reply