You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Догляд за козою

Козівництво — дуже вигідна галузь присадибного господар­ства. Коза дає різноманітну цінну продукцію — молоко, пух, вов­ну, м’ясо, шкіру.

Козяче молоко — цінний продукт харчування, особливо для грудних дітей. В молоці кіз міститься в середньому 4—5 і до 1 процентів жиру. Козяче молоко багате на солі кальцію, в зв’язку з чим воно є чудовим засобом проти рахіту. Воно краще засвоюється дитячим організмом порівняно з коров’ячим молоком.

Козяче молоко вживають не тільки в незбираному вигляді, але й готують з нього сир, масло, кисле молоко, кефір та інші продукти.

Найкращими щодо молочної продуктивності є російські молочні кози та їх відріддя: горьківське, ярославське, валдайське, рязан­ське та інші. Крім того, в ряді районів поширені відомі своєю висо­кою молочною продуктивністю помісі місцевих кіз.

Середня жива вага дорослих молочних кіз 40—45 кілограмів; у віці 7—9 місяців кізочки важать 20—25, а цапки — 25—30 кі­лограмів.

При задовільних умовах утримання і годівлі молочні кози да­ють близько 400 літрів молока за рік. При поліпшеному утриманні і годівлі річний удій кіз нерідко підвищується до 500—700 літ­рів, досягаючи у кращих молочних кіз 800—1000 і більше літрів, причому період лактації триває до 9—10 місяців.

Leave a Reply