You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Добір птиці на племя

Добір на плем’я провадиться з раннього весняного вивідка. Слабий молодняк, а також молодняк пізнішого (літнього) вивідка рекомендують вирощувати на м’ясо.

Попередній добір півників за загальним розвитком і розвитком гребеня провадиться в 2-місячному віці. Курочок несучих порід за цими ж ознаками добирають в 3-місячному віці, а м’ясояєчних порід — в 4-місячному.

Качок і качурів попереду добирають за вагою і загальним розвитком у 2-місячному віці; стать визна­чають по голосу: качки крякають, а качури мають глухий шипля­чий звук. Молодняк гусей добирають звичайно восени за загальним розвитком і походженням.

Індичок добирають також восени, при­чому самців визначають за наявністю в них на грудях пучка нит­коподібного пір’я і за поведінкою.

Остаточний добір курей на плем’я провадять у жовтні з враху­ванням походження, складу тіла і здоров’я, а також встановленої або передбачуваної продуктивності.

Молоді кури, які почали рано нестися — у 4—6-місячному віці, будуть добрими несучками і при правильному утриманні та годівлі можуть знести восени і взимку значну кількість яєць. Молоді кур­ки, які почали пізно нестися, погані несучки, і їх наступного літа після припинення яйцекладки слід вибракувати.

Кури, які несуться, мають добре розвинутий червоний гребінь і сережки, великий м’який живіт і широко розставлені лобкові кістки, між якими укладаються при промацуванні 2—4 пальці, а між кінцями лобкових кісток і грудною кісткою 3—5 пальців. З припиненням яйцекладки гребінь у курок зменшується, стає зморшкуватим, сухим, неяскраво забарвленим.

Під час линяння, як правило, кури не несуться. Рано починають линяти погані несучки. Добрі несучки починають линяти пізно восени, — таких слід залишати на плем’я. Линяння птиці визна­чають за кількістю зміненого великого махового пір’я крила.

Дорослу птицю з низькою продуктивністю, а також у міру при пинення яйцекладки щороку вибраковують і надалі відгодовують на м’ясо. Слід мати на увазі, що всі види птиці, за винятком гусей.

З віком знижують несучість. Через це замість поганих иесучок на наступний рік доцільно залишати молоду добірну птицю. При комплектуванні стада треба залишати одного півня на кожні 10 курок, одного качура на 5 качок, одного гусака на 4 гуски, одного індика на 10 індичок. Для одержання харчових яєць наявність у стаді самця не обов’язкова.

Птиця, яку залищають на плем’я, повинна бути добре розвине­ною: широкий тулуб, глибокі, опуклі груди, широка рівна спина, міцні ноги. Крім того, племінна птиця повинна мати добре виявле­ні породні ознаки.

Для одержання молодняка на м’ясо краще вирощувати помісі від високояйценесучих самок і м’ясного типу самців.

Tags:

Leave a Reply